Ta vare på smilet ditt!

Vi liker å føle oss vel når vi smiler. Mange er ikke fornøyd med sitt eget smil.  Slik behøver det ikke å være!

Vi gir deg gode råd og hjelp slik at du får et smil som du ønsker. 

Tannlegehuset utfører alle former for estetisk tannbehandling.

Det handler ganske enkelt om å gi mennesker smilet sitt tilbake.

Bestill time

Første steg på vei er alltid en konsultasjon hvor tannlegen undersøker tennene dine og hører på dine ønsker.  Slik at vi sammen har en klar forståelse av dine ønsker og hva som er realistisk å oppnå ut ifra de mulighetene som foreligger. I mange tilfeller konfererer vi med en kollega for å ta en beslutning.

Med tiden er det mange forhold som kan forringe estetikken på tennene. De kan for eksempel få hull som blir reparert med fyllinger, de kan bli misfarget av det vi spiser og drikker, de kan få slitasjeskader etter tannbørsten eller sprekkdannelser i emaljen som trekker til seg misfarginger. Dersom man ønsker penere tenner igjen, kan dette i enkelte tilfeller løses ved hjelp av keramiske kroner.

 

Framstilling av en krone:

For å lage en krone må tannen slipes og formes til. Det tas så et avtrykk før den slipte tannen dekkes med en midlertidig krone. Tannteknikeren vår lager den permanente kronen. Etter ca. 1-2 uker er den nye kronen ferdig og kan sementeres på plass. Kronens farge og fasong er tilpasset de andre tennene og resultatet blir derfor meget pent.

Air Flow

Vi tilbyr behandlingen «Air Flow», som på en meget effektiv og smertefri måte fjerner belegg og misfarginger. Tennene saltblåses med vann og natriumkarbonat. Misfarging av røyk, rødvin, kaffe og lignende fjernes. Resultatet er glattere, renere og hvitere tenner.

 

Misfarging av tenner kan være et stort kosmetisk problem.

Årsakene kan være mange:

  • Avleiringer av substanser i spytt.
  • Farge fra matvarer og drikke.
  • Røyking/snus.
  • Farge (korrosjon) fra fyllingsmaterialer.
  • Bieffekt ved rotfyllinger.
  • Blødning etter skade i tannsubstansen.
  • Sykdom og medikamenter brukt i barneårene.
  • Overdosering med fluor.

Er misfargingen overfladisk og begrenset kan tannlegen eller tannpleieren fjerne den ved pussing, «sandblåsing» eller ultralyd.

Mer omfattende misfargingsproblemer kan som regel løses ved at tannlegen lager en blekeskinne eller en krone.

Effekten er i prinsippet permanent, men problemet vil selvsagt kunne komme igjen dersom årsakene opprettholdes.

Utskifting av amalgamfyllinger

Tidligere var det vanlig å bruke amalgam som fyllingsmateriale. Amalgamfyllinger er gråsvarte på farge og skiller seg derfor ut i tannrekken. I tillegg kan man ofte se at tannsubstansen rundt fyllingen får et blålig skjær. Om man ønsker, kan man skifte ut synlige amalgamfyllinger med mer estetiske alternativer. I mange tilfeller kan en tannfarget fylling i plast (kompositt) være en god løsning.

Dersom amalgamfyllingen er stor, kan det alternativt brukes et porselen-innlegg eller en keramisk krone. Disse er sterkere og penere enn fyllinger i plast, men også vesentlig dyrere.

Utskifting av tannfargede fyllinger

Når det gjelder plastfyllinger, kan disse over tid endre farge slik at de skiller seg ut i forhold til tannen. Dersom fyllingene ligger på lett synlige tannflater, kan dette virke skjemmende i et ellers pent smil. Særlig er overgangen mellom tann og fylling utsatt for misfarginger. Her kan fargestoffer fra kaffe, te, røyk osv. med tiden trenge inn og gjøre fyllingene mer synlige. Dersom dette ikke kan korrigeres med puss og polering, kan fyllingene i stedet skiftes. De nye fyllingene legges da med en farge som er mest mulig lik tannfargen.

Utskifting av fyllinger etter tannbleking

De fleste som prøver tannbleking får lysere tenner. Hvor mye lysere tennene blir, varierer fra person til person. Det er viktig å vite at fyllinger ikke endrer farge ved tannbleking. Dersom tennene responderer godt på blekingen og blir markert lysere, vil derfor plastfyllinger på tennenes fremside tre tydeligere frem. For å oppnå et godt sluttresultat, kan det derfor vise seg nødvendig å skifte synlige plastfyllinger etter at blekingen er gjennomført.

Hvorfor bleke tennene hos tannlege?

Det finnes en rekke blekeprodukter på markedet i dag. Mange lurer på hva som er forskjellen på «gjør det selv produktene» og profesjonell bleking hos tannpleier eller tannlege.

Det er et spørsmål om sikkerhet. «Gjør det selv»-produktene legger opp til at kunden selv lager skinnen som skal holde blekemiddelet. Disse blir ofte unøyaktige, og blekemiddel kan lekke ut i munnen noe som kan føre til skader på tannkjøtt, munnhule og hals. Dårlig tilpasset skinne fører ofte til et ujevnt blekeresultat.

Les mer om tannbleking

 

Noen ganger må man bygge opp igjen tenner. Det kan være at tennene er slitte, skadet, eller at man er misfornøyd med det naturen har gitt oss.

Porselensfasetter, skallfasetter eller tannfasetter er et tynt skal av porselen som limes på tennene for å gi de bedre former og farge. Fasettene anvendes for nesten alle estetiske ønskemål, særlig ved misfargede tenner som ikke lar seg bleke, uønskede mellomrom, slitte fortenner eller ujevn tannform. Med fasettene kan man bygge opp skadede eller deformerte tenner, men kan i enkelte tilfeller også anvendes mot skjeve tenner.

Det første tannlegen gjør er å fjerne eventuelle gamle fyllinger i tannen og slipe bort den delen av tannflaten som skal dekkes av fasetten. Vi er svært forsiktige og sparer så mye som mulig av den opprinnelige tannsubstansen. Helheten er viktig, vårt mål er at du skal få et naturlig og harmonisk smil som varer.

Deretter tas et avtrykk av tennene, dette sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren fremstiller så porselensfasetten med en farge og fasong som harmonerer mest mulig med de andre tennene. Dette tar normalt 1-2 uker. Til slutt kan tannlegen lime fasetten fast til tannen med et egnet festemiddel.

Alternativet til en fasett vil i mange tilfeller være en keramisk krone. På samme måte som en krone, er fasetten en behandling forbundet med høy grad av estetikk. Fasettene ligner også naturlige tenner og blir heller ikke misfarget. Både fasetter og kroner kan brukes til å korrigere mindre tannstillingsfeil, uten at man trenger å gå med tannlegeregulering.

I motsetning til en krone som dekker hele tannen, dekker en fasett kun en del av tannen.

Tannsmykket festes til en framtann med spesial-lim som herdes. Tannsmykket har begrenset levetid.